pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia dla serca. 120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym

Dane szczegółowe:
Wydawca: Jedność
Rok wyd.: 2016
Oprawa: Twarda z obwolutą
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788379711178
ISBN: 978-83-7971-117-8
Data: 2016-12-14
Cena wydawcy: 45.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym.

Pisząc tę książkę jej autorzy - utytułowany kardiolog Roberto Ferrari i znawczyni kuchni Claudia Florio - udowodnili, że można podawać informacje naukowe prostym, zrozumiałym językiem i przede wszystkim w sposób praktyczny. Fachowo przekazują niezbędne informacje dotyczące cukrzycy i nadciśnienia, leczenia farmakologicznego obu tych chorób oraz wspomagających środków niefarmakologicznych, w tym przede wszystkim zaleceń żywieniowych. Ponieważ leczenie farmakologiczne może być skuteczne wyłącznie w połączeniu z odpowiednią dietą i zdrowym stylem życia, a z restryktywnej diety pacjenci na ogół szybko rezygnują, autorzy pokazują taki sposób odżywiania, który nie kojarzy się z wyrzeczeniami, ale zachęca do zmiany nawyków żywieniowych.

Poradnik zdrowotny i szkoła gotowania w jednym - idealna lektura dla czytelnika, który nie posiada potrzebnej wiedzy medycznej, a musi diametralnie zmienić swój styl życia.

Odbiorcy:
- diabetycy, osoby borykające się z nadciśnieniem i wszyscy, którzy chcą jak najlepiej dbać o swoich chorych bliskich.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- cenne porady medyczne dotyczące nadciśnienia i cukrzycy są w niej punktem wyjścia do prezentacji licznych przepisów kulinarnych (od przystawek po ciasta), przygotowanych oczywiście w taki sposób, by nie szkodziły zdrowiu
- udowadnia, że problem zdrowotny nie musi oznaczać życiowej katastrofy, lecz może się stać okazją do wyboru dobrej kuchni opartej na smacznych składnikach i prostych daniach
- przepisy są zilustrowane i powiązane z tabelami wartości odżywczych.

Książka "Kuchnia dla serca. 120 przepisów diety śródziemnomorskiej dla osób zmagających się z cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym" - Roberto Ferrari, Claudia Florio - oprawa Twarda z obwolutą - Wydawnictwo Jedność. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2016 r.