pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia Dantego

Autor książki:

Alfredo Boscolo, Leonardo Masi

Dane szczegółowe:
Wydawca: Nisza
Rok wyd.: 2016
Oprawa: twarda
Ilość stron: 212 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788362795437
ISBN: 978-83-6279-543-7
Data: 2016-05-02
Cena wydawcy: 44.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost.

Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu!
Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium, trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny, nazwany "Kuchnią Dantego": gotują dla publiczności i w trakcie recytują Boską komedię po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł Bravo, autor kulinarnych felietonów w "Tygodniku Powszechnym". Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by spisali swoją przygodę. Tak powstała
ta książka.

Książka "Kuchnia Dantego" - Alfredo Boscolo, Leonardo Masi - oprawa twarda - Wydawnictwo Nisza. Książka posiada 212 stron i została wydana w 2016 r.