pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

Autor książki:

Krzysztof Antoniszak

Dane szczegółowe:
Wydawca: RUTHENUS
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 128 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788375301250
ISBN: 978-83-7530-125-0
Data: 2012-03-16
Cena wydawcy: 18.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Kochani Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren jaki objąłem badaniem praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie a kończy się gdzieś w okolicy Buska Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu wielu lat przepisy w dużej mierze od osób które już spożywają niebiańskie potrawy trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-węgiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. Chciałbym tu dodać że zapiski te mające set lat w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej która nie omieszkała tej ziemi ominąć. Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne które pozwalały na jako takie przeżycie ale można również srodze się zdziwić kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata. Krzysztof Antoniszak

Książka "Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu" - Krzysztof Antoniszak - oprawa miękka - Wydawnictwo RUTHENUS. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2012 r.