Kuchnia antyrakowa
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Publicat |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 215x256 mm |
EAN: | 9788324521166 |
ISBN: | 978-83-245-2116-6 |
Data: | 2015-09-09 |
Opis książki:
Idealne przepisy na dania wspomagające leczenie i rekonwalescencję po okresie choroby nowotworowej.Książka idealna dla osób walczących z chorobą nowotworową oraz dla ich rodzin i przyjaciół.
„Kuchnia antyrakowa” pomoże ci w odnalezieniu się w gąszczu faktów i mitów dotyczących tego, co powinno się jeść w trakcie terapii.
W pierwszej części książki znajdziesz mnóstwo informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą ci wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę. W drugiej - ponad 150 przepisów na pożywne potrawy i przekąski na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia) i po jego zakończeniu (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę).
Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein W książce między innymi: cynamonowe tosty francuskie, zupa kalafiorowa z czosnkiem i kurkumą, curry z kurczaka i dyni, krem z pomidorów z soczewicą i warzywami, lody bananowe.
Dzięki książce „Kuchnia antyrakowa”: o poradzisz sobie z problemami typowymi dla choroby nowotworowej: zmianą wagi ciała, zmniejszonym apetytem, problemami z odczuwaniem smaku i przełykaniem o wypróbujesz i ugotujesz nowe potrawy, co może mieć duże znaczenie terapeutyczne, ponieważ zdrowe jedzenie w przyjaznej atmosferze to jeden z niezwykle istotnych elementów mających wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną o nie będziesz się zastanawiać co możesz jeść a czego unikać, bo przepisy zostały przeanalizowane przez specjalistę w dziedzinie onkologii Książka składa się z dwóch części. Pierwsza opisuje gdzie znajdziesz najważniejsze witaminy, rolę ćwiczeń fizycznych w procesie leczenia, emocjonalny stosunek do jedzenia, gotowanie jako części terapii i wiele innych aspektów. W tej części znalazły się ponadto tabele dopasowujące przepisy do poszczególnych problemów, jak słaby apetyt, niska energia, suchość w ustach itp. Z tymi wytycznymi w prosty sposób dobierzesz idealne potrawy.
Druga część to przepisy, z których każdy ma wskazaną wartość energetyczną, liczbę porcji i wskazówki dodatkowe dotyczące przygotowywania i produktów.
Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści, a na końcu alfabetyczny indeks potraw i produktów.
Książka "Kuchnia antyrakowa" - oprawa miękka - Wydawnictwo Publicat. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2015 r.