Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Martel |
Rok wyd.: | 2021 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 112 s. |
Wymiar: | 200x145 mm |
EAN: | 9788365807564 |
ISBN: | 978-83-6580-756-4 |
Data: | 2021-06-22 |
Opis książki:
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania , idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny .
Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi , które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka , kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach.
Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni , a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na makaron do lasagne
Składniki:
- 2½ szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- sól do smaku,
- odrobina ciepłej wody.
Wykonanie makaronu do lasagne
Do sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.
Książka "Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony" - Siostra Maria - oprawa miękka - Wydawnictwo Martel. Książka posiada 112 stron i została wydana w 2021 r.