Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Buchmann |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 215x295 mm |
EAN: | 9788376702940 |
ISBN: | 978-83-7670-294-0 |
Data: | 2012-03-07 |
Opis książki:
Ta książka zaprasza w niezapomnianą podróż do najsłynniejszego regionu Francji, pachnącej lawendą Prowansji, rozciągającej się od Morza Śródziemnego na południu po Alpy na północy. Jest to urokliwa kraina o łagodnym klimacie, opiewana przed wiekami w tkliwych pieśniach trubadurów, a dziś odwiedzana przez licznych turystów z całego świata spragnionych harmonii między naturą, sztuką, historią oraz? smakami aromatycznych potraw. W ponad 130 oryginalnych przepisach kulinarnych i barwnych gawędach autorka - Diane Holuigue - maluje niepowtarzalny charakter kuchni prowansalskiej w całym jej bogactwie: od smakołyków Lazurowego Wybrzeża, poprzez potrawy typowe dla doliny Rodanu, po potrawy serwowane u stóp Alp. Wzbogacona apetycznymi zdjęciami potraw oraz ciekawymi fotografiami regionu, pięknymi akwarelami i specjalnie malowaną mapą, ta książka jest ucztą dla oczu w tym samym stopniu co dla podniebienia.
Książka "Księga smaków Prowansji" - Diane Holuigue - oprawa twarda - Wydawnictwo Buchmann. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2012 r.