Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788322929018 |
ISBN: | 978-83-2292-901-8 |
Data: | 2008-04-02 |
Cena wydawcy: 25.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Publikacja z ilustracjami.
Książka "Książka kucharska jako tekst" - Waldemar Żarski - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2008 r.
Spis treści:
Wstęp
Cel pracy, układ, źródła i zakres materiału
Pojęcia podstawowe – sztuka kulinarna i dyskurs kulinarny
Stan badań nad językiem kulinarnym
Rozdział I. Książka kucharska jako tekst kultury
Naturalny i kulturowy wymiar jedzenia
Książka kucharska – przeszłość i teraźniejszość
Z dziejów sztuki kulinarnej
Sztuka kulinarna w Polsce
Rozdział II. Tekst, typ, gatunek
Wybrane zagadnienia lingwistyki i typologii tekstu
Ewolucja pojęcia tekstu
Źródła genologii lingwistycznej
Lingwistyka gatunku
Ustalenia terminologiczne
Gatunki tekstu w języku potocznym
Teksty użytkowe
Funkcje tekstów użytkowych
Rozdział III. Książka kucharska jako tekst
Tytuły książek kucharskich
Forma tytułu
Tytuł jako jednostka paratekstowa
Funkcje komunikacyjne tytułu
Czy tytuł jest nazwą własną?
Nazwy własne w tytułach książek kucharskich
Klasyfi kacja formalna tytułów książek kucharskich
Wstępy do książek kucharskich
Wstęp jako paratekst
Nadawca i odbiorca wstępu
Funkcje wstępu
Przepis kulinarny
Znaczenie słowa przepis, recepta
Socjolekt, technolekt, minilekt
Ikoniczność przepisu
Struktura przepisu kulinarnego
Tytuł
Składniki i surowce
Sposób wykonania
Osobliwości składniowe przepisów
Akty mowy w przepisie kulinarnym
Czas i sukcesywność czynności w przepisach
Analiza semantyczna czasowników kulinarnych
Struktura tematyczno-rematyczna przepisu
Spis treści w książkach kucharskich
Zakończenie
Bibliografia
Książki kucharskie wykorzystane w pracy
Literatura przedmiotowa
Summary
Indeks osobowy
Cel pracy, układ, źródła i zakres materiału
Pojęcia podstawowe – sztuka kulinarna i dyskurs kulinarny
Stan badań nad językiem kulinarnym
Rozdział I. Książka kucharska jako tekst kultury
Naturalny i kulturowy wymiar jedzenia
Książka kucharska – przeszłość i teraźniejszość
Z dziejów sztuki kulinarnej
Sztuka kulinarna w Polsce
Rozdział II. Tekst, typ, gatunek
Wybrane zagadnienia lingwistyki i typologii tekstu
Ewolucja pojęcia tekstu
Źródła genologii lingwistycznej
Lingwistyka gatunku
Ustalenia terminologiczne
Gatunki tekstu w języku potocznym
Teksty użytkowe
Funkcje tekstów użytkowych
Rozdział III. Książka kucharska jako tekst
Tytuły książek kucharskich
Forma tytułu
Tytuł jako jednostka paratekstowa
Funkcje komunikacyjne tytułu
Czy tytuł jest nazwą własną?
Nazwy własne w tytułach książek kucharskich
Klasyfi kacja formalna tytułów książek kucharskich
Wstępy do książek kucharskich
Wstęp jako paratekst
Nadawca i odbiorca wstępu
Funkcje wstępu
Przepis kulinarny
Znaczenie słowa przepis, recepta
Socjolekt, technolekt, minilekt
Ikoniczność przepisu
Struktura przepisu kulinarnego
Tytuł
Składniki i surowce
Sposób wykonania
Osobliwości składniowe przepisów
Akty mowy w przepisie kulinarnym
Czas i sukcesywność czynności w przepisach
Analiza semantyczna czasowników kulinarnych
Struktura tematyczno-rematyczna przepisu
Spis treści w książkach kucharskich
Zakończenie
Bibliografia
Książki kucharskie wykorzystane w pracy
Literatura przedmiotowa
Summary
Indeks osobowy