Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Atut |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 248 s. |
Wymiar: | 220x270 mm |
EAN: | 9788379772605 |
ISBN: | 978-83-7977-260-5 |
Data: | 2017-03-09 |
Opis książki:
Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku.
Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku - tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.
Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców? Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Książka "Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów" - oprawa twarda - Wydawnictwo Atut. Książka posiada 248 stron i została wydana w 2017 r.