Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Rafał Bujnicki |
Rok wyd.: | 2023 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 336 s. |
Wymiar: | 250x180 mm |
EAN: | 9788368032055 |
ISBN: | 978-83-6803-205-5 |
Data: | 2024-07-05 |
Opis książki:
Mieszkający w Anglii, w większości w Południowym Londynie, szef kuchni, kucharz oraz właściciel firmy cateringowej, Ralph Bujnicki poleca książkę z najlepszymi przepisami kuchni brytyjskiej. Dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem z miłośnikami nie tylko kuchni angielskiej, ale też fascynatami szeroko pojętej sztuki kulinarnej.
Dzięki jego doświadczeniu każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Nic tylko... gotować.
Ralph Bujnicki prowadził zespoły w kilku restauracjach i hotelach, wspierał team od strony gastronomicznej na stadionach Cristal Palace, Brighton&Hove czy Arsenal oraz angielską reprezentację krykieta na stadionie Oval w Londynie. Bywał częstym gościem wyścigów konnych w Lingfield, Windsor czy Ascot, gdzie również był cukiernikiem lub zastępcą szefa kuchni.
Dużo czasu spędził w hotelu Marriott Linfield, dzięki czemu wrósł w społeczeństwo jak typowy wyspiarz. Zwiedził Wielką Brytanię wzdłuż i wszerz, od dalekiej Kornwalii poprzez Portland czy Brighton, a dalej cały Londyn i kolejno Bristol czy Manchester, na Edynburgu i Glasgow kończąc. Częsty bywalec Cardiff i Chepstow, gdzie chował się ku wyciszeniu w głębokich kamieniołomach trenując nurkowanie i podnosząc kwalifikacje w tej dziedzinie.
Dzięki pracy w typowych angielskich restauracjach oraz otoczeniu kucharzy z rodowodem brytyjskim, poznał tajniki wiedzy i szczegóły historyczne na temat sztuki kulinarnej Wysp Brytyjskich. Większość receptur opatrzona jest opisem historycznym lub ciekawostką kulinarną. W książce znajdziecie też ciekawy wstęp i genealogię oraz szeroki słownik terminów kulinarnych.
Książka "Kronika kuchni wyjątkowych wersja angielska" - Ralph Bujnicki - oprawa twarda - Wydawnictwo Rafał Bujnicki. Książka posiada 336 stron i została wydana w 2023 r. Cena 142.58 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.