Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Stowarzyszenie Dorzecze |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 336 s. |
EAN: | 9788364319068 |
ISBN: | 978-83-6431-906-8 |
Data: | 2020-11-02 |
Opis książki:
Andrzej Fiedoruk - wybitny znawca i przewodnik po podlaskiej tradycji kulinarnej, potrafiący dowieść jej oryginalności i niepowtarzalności, pasjonat i gawędziarz jest twórcą rozpoznawalnym w całej Polsce. Z wykształcenia historyk, tropi i opisuje wątki kultury materialnej regionu Podlasia, pokazując jej barwność, wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
W dorobku ma kilkanaście pozycji książkowych, dotyczących najrozmaitszych aspektów dawnej i współczesnej kuchni polskiej, regionalnych obyczajów Związanych bądź z wytwarzaniem, bądź ze spożywaniem równych produktów, kulturą stołu i obrzędowością.
Fiedoruk często łączy historię regionu z narracją o codzienności mieszkańców Podlasia. Czytelnicy wysoko sobie cenią zarówno jego opowieści o dawnych karczmach i zajazdach podlaskich, jak też o sposobach wytwarzania i spożywania napoi alkoholowych, wędlin czy chleba. Ogromnym sukcesem była jego ostatnia książka Moje białostockie powidoki, o dawnym Białymstoku, pięknie wydana i ilustrowana.
Książka "Koniec Świata" - Andrzej Fiedoruk - oprawa miękka - Wydawnictwo Stowarzyszenie Dorzecze. Książka posiada 336 stron i została wydana w 2020 r.