Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2011 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 314 s. |
Wymiar: | 115x150 mm |
EAN: | 9788377081228 |
ISBN: | 978-83-7708-122-8 |
Data: | 2011-01-27 |
Opis książki:
Oto kompletny przewodnik po świecie drinków serwowanych w barach na wszystkich kontynentach od Anejo Highball po Bloody Mary od Singapore Sling po Zombie Książka ta jest niezwykłym podręcznikiem barmana. Zawiera ponad 200 receptur na najlepsze drinki z takimi klasycznymi jak Tom Collins czy Fuzzy Navel oraz współczesnymi przebojami Mojito czty Scorpion Bowl. Uzupełnieniem obszernych opisów drinków są barwne zdjęcia. Niektóre z koktajli zdążyły obrosnąć w legendy Gin Rickey został stworzony by zaspokoić spragnionego lobbystę Grog był pijany przez marynarzy brytyjskiej marynarki wojennej jako lekarstwo na szkorbut a Gibson początkowo był tylko szklanką wody z cebulką w środku. Zamieszczono tu także informacje na temat pory dnia pasującej do konkretnego drinka oraz wskazówki dotyczące odpowiedniego doboru potraw - homar z Cape Codderem pikantny ser żółty i krakersy do ginu z tonikiem dip z ciemnej fasoli i chipsy do Cuba Libre... Bez względu na to czy planujesz koktajlowe przyjecie czy w barze z ciekawością przyglądasz się stojącemu przed tobą trunkowi nasz przewodnik pomoże ci rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze sztuką barmańską. Na zdrowie
Książka "Koktajle. Porady praktyczne" - Rob Chirico - oprawa miękka - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 314 stron i została wydana w 2011 r.