pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius). Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej

Autor książki:

Małgorzata Wiśniewska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Rok wyd.: 2004
Oprawa: miękka
Ilość stron: 100 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788371878862
ISBN: 83-7187-886-9
Data: 2014-04-09
pozycja niedostępna

Opis książki:

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki - Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.

Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.

Książka "Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius). Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej" - Małgorzata Wiśniewska - oprawa miękka - Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr. Książka posiada 100 stron i została wydana w 2004 r.