Tytuł książki:
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius). Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej
Autor książki:
Małgorzata Wiśniewska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr |
Rok wyd.: | 2004 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 100 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788371878862 |
ISBN: | 83-7187-886-9 |
Data: | 2014-04-09 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki - Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym. Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.
Książka "Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius). Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej" - Małgorzata Wiśniewska - oprawa miękka - Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr. Książka posiada 100 stron i została wydana w 2004 r.