pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kociewska książka kucharska

Autor książki:

Andrzej Grzyb

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bernardinum
Rok wyd.: 2008
Oprawa: twarda
Ilość stron: 272 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788373805927
ISBN: 978-83-7380-592-7
Data: 2008-11-19
pozycja niedostępna

Opis książki:

Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy – równie ważne jak sól i cukier – przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.

Książka "Kociewska książka kucharska" - Andrzej Grzyb - oprawa twarda - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2008 r.