Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bernardinum |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 272 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788373805927 |
ISBN: | 978-83-7380-592-7 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy – równie ważne jak sól i cukier – przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.
Książka "Kociewska książka kucharska" - Andrzej Grzyb - oprawa twarda - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2008 r.