Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Pascal |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 165x245 mm |
EAN: | 9788376429250 |
ISBN: | 978-83-7642-925-0 |
Data: | 2016-11-17 |
Opis książki:
Cytryny kiszone w wędzonej soli?Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?
Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie?
Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?
Nawet się nie spodziewasz co jeszcze można włożyć do słoika
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe szybkie i oryginalne dania z kiszonek sorbet z fermentowanego melona z szałwią rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji bigos z ogórków żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia gwarantowany efekt. I w dodatku naturalnie zdrowo i smacznie.
Aleksander Baron charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.
Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej ale i tej pochodzącej z całego świata.
Sandor Ellix Katz autor Sztuki fermentacji
Pasjonująca opowieść o tym jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy
Maciej Nowak krytyk kulinarny
Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni ale wiedza o kiszeniu warzyw owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne zaskakujące i po prostu piękne bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką które gdzieś wyparowały ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego.
dr hab. Jarosław Dumanowski profesor UMK
Książka "Kiszonki i fermentacje" - Aleksander Baron - oprawa miękka - Wydawnictwo Pascal. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2016 r.