Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | WAB |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 424 s. |
Wymiar: | 140x210 mm |
EAN: | 9788374144735 |
ISBN: | 978-83-7414-473-5 |
Data: | 2006-02-07 |
Opis książki:
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy - lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią (zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
Książka "Kill grill. Restauracja od kuchni" - Anthony Bourdain - oprawa miękka - Wydawnictwo WAB. Książka posiada 424 stron i została wydana w 2008 r.