Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie
Grazia Cacciola
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Esteri |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 124 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788365373250 |
ISBN: | 978-83-6537-325-0 |
Data: | 2016-05-09 |
Opis książki:
W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu.
Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki.
Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając "Kiełki w domowym ogrodzie" stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali.
Książka "Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie" - Grazia Cacciola - oprawa miękka - Wydawnictwo Esteri. Książka posiada 124 stron i została wydana w 2016 r.