pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL

Autor książki:

Wojciech Przylipiak

Dane szczegółowe:
Wydawca: Muza
Rok wyd.: 2024
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 352 s.
Wymiar: 165x220 mm
EAN: 9788328732742
ISBN: 978-83-2873-274-2
Data:2024-10-23
Cena wydawcy: 64.90 zł zapowiedź

Opis książki:

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu. Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej podkręcał zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni sypał zielonymi? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia? Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych. Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć. To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne. Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.

Książka "Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL" - Wojciech Przylipiak - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Muza. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2024 r.