Dane szczegółowe: | |
Producent: | Rosner i Wspólnicy |
Oprawa: | miękka |
Data: | 2001-01-25 |
Opis książki:
Espresso, cappuccino, latte, mokka, czy znana tylko w Polsce powojennej tak zwana kawa po turecku - to dowód niezwykłej popularności i uwodzicielskiej wręcz roli kawy w naszym życiu. Jej ojczyzną jest Abisynia. Stamtąd kawa rozpowszechniła się w północnej Afryce, Turcji i Persji. Do Europy trafiła w XVII wieku; początkowo uznawano ją za napój szatański. To piekielne odium zostało zdjęte przy walnej pomocy papieża Klemensa Vlll, który kawę polubił i prawo jej picia pobłogosławił. Do Polski dotarta wraz z wojskami Jana III Sobieskiego, wracającymi spod Wiednia. Po bitwie z Turkami Polak Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu. Dopiero z Europy kawa trafiła do Ameryki Południowej, gdzie stała się nieodzownym elementem kultury codziennego życia. Kawa we wszystkich swych odmianach nigdy nie była tak popularna jak dziś. Ta największa rywalka herbaty zniewala nas zapachem, smakiem i mocą. Zdobyła sobie trwałe miejsce w naszym codziennym życiu, stając się nieodłączną towarzyszką od rana do późnego wieczora. Książka Hattie Ellis wprowadza w królestwo kawy: kostarykańskiej, łagodnej, lecz pełnej aromatu; gwatemalskiej, z lekką czekoladową nutką; etiopskiej, zbieranej z dziko rosnących krzewów i może dlatego przesyconej zapachem moreli, jagód, cytryn, winogron i kwiatów; kenijskiej, o świeżym, czystym, głębokim smaku, pochodzącej z wysoko położonych plantacji; kolumbijskiej, łagodnej i gęstej zarazem. Ukazuje różnicę pomiędzy ziarnami arabica i robusta, high grown i hard bean, wprowadza w tajniki stopni palenia kawy i tworzenia mieszanek.
Hattie Ellis jest poczytną autorką i dziennikarką telewizyjną, piszącą o kulinarnych tajnikach stołu i winnych piwnic. Jej książka Eating England otrzymała w 2001 roku Nagrodę Specjalną światowego konkursu Gourmand. Opublikowała również poradnik Mood Food - Strategies for Contemporary Cooking and Entertaining oraz przewodnik po sklepach specjalistycznych Trading Places: Europe’s Finest Specialist Shops. Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy jednocześnie z książką Kawa. Co warto wiedzieć rekomenduje drugą książę tej samej Autorki Herbata. Co warto wiedzieć.
Książka "Kawa. Co warto wiedzieć" - Hattie Ellis - oprawa miękka - Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy.