KAUKASIS. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu
Olia Hercules
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Buchmann |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 195x255 mm |
EAN: | 9788328046580 |
ISBN: | 978-83-2804-658-0 |
Data: | 2017-10-23 |
Opis książki:
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu - pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja - Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.
Książka "KAUKASIS. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" - Olia Hercules - oprawa twarda - Wydawnictwo Buchmann. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2017 r.