Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Świat Książki |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | Skórzana |
Ilość stron: | 128 s. |
Wymiar: | 160x215 mm |
EAN: | 9788379430482 |
ISBN: | 978-83-7943-048-2 |
Data: | 2014-03-19 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.
Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.
Książka "Kasze. Polska specjalność" - Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz - oprawa Skórzana - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2014 r.