Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Świat Książki |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 136 s. |
EAN: | 9788379433919 |
ISBN: | 978-83-7943-391-9 |
Data: | 2014-06-03 |
Opis książki:
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano królowej warzyw. Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego jest odporna na mróz choroby i szkodniki dobrze znosi transport nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach. Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe oraz właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał Kapustki obrawszy fasę jedną na to obróciwszy na poły główki przekrawając nadobnie ją ułożyć koprzyku do niej nakłaść a soli.. Można z tego wnioskować że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W książce znajduje się wiele przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty. Ale nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów kuchni skandynawskiej a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.
Książka "Kapusta. Polska specjalność" - Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka - oprawa miękka - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 136 stron i została wydana w 2014 r.