Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Filo FK |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 320 s. |
Wymiar: | 275x200 mm |
EAN: | 9788362903689 |
ISBN: | 978-83-6290-368-9 |
Data: | 2022-02-21 |
Opis książki:
Na kartkach Jerozolimy Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.
Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W Jerozolimie połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
Książka "Jerozolima. Książka kucharska" - Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - oprawa twarda - Wydawnictwo Filo FK. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2022 r.