Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Petrus |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | Twarda |
Ilość stron: | 190 s. |
Wymiar: | 135x195 mm |
EAN: | 9788377205099 |
ISBN: | 978-83-7720-509-9 |
Data: | 2019-06-07 |
Opis książki:
Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za „heretyckie jadło”. Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały – zamiast smakowitych bulw – nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.
Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.
Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.
Książka "Jego pospolitość ziemniak" - Andrzej Kozioł - oprawa Twarda - Wydawnictwo Petrus. Książka posiada 190 stron i została wydana w 2019 r. Cena 21.16 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.