pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Jedzenie w relacjach społecznych

Autor książki:

ks. Andrzej Zwoliński

Dane szczegółowe:
Wydawca: Papieska Akademia Teologiczna
Oprawa: miękka
Ilość stron: 450 s.
Wymiar: 155x235 mm
EAN: 9788374380805
ISBN: 83-7438-080-2
Data: 2006-12-28
Cena wydawcy: 35.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Odżywianie się od początkówdziejówstanowiło podstawowy, bo egzystencjalny problem ludzi. Zbieractwo, myślistwo, a później rolnictwo i pasterstwo były religijnymi czynnościami dla znalezienia lub wyprodukowania środków do życia. Każdy rodzaj pożywienia zanim trafił na stoły ludzi, stawat sięwpierwpokarmem bogów. Mięso, mleko, owoce, warzywa, wszystkie używki, a nawet przyprawy i napojemiałysweznaczeniesymboliczneiodnosity człowieka do Stwórcy. Ofiary z produktówżywnościowych uzupełniał człowiek niekiedydaremzinnychludzi. Współczesne odejście od rozumienia społecznej rolijedzeniaijegoznaku religijnego doprowadziło ludz-kość do masowego korzystaniazfabryk pożywienia, gdzie anonimowi i w ciszy konsumujemy produktygenetyczniezmodyfikowane, byle odpowiednio kaloryczne. Utrata głębszego rozumienia jedzenia iodejścieodteologiistłuogołociły człowieka z bogactwa przeżyć i doznań, które byty udziałem wszystkich, ucztujących przed nami przyogromnym stole zastawionym przez Stwórcę.

Książka "Jedzenie w relacjach społecznych" - ks. Andrzej Zwoliński - oprawa miękka - Wydawnictwo Papieska Akademia Teologiczna.

Spis treści:

1. ODŻYWIANIE JAKO PROCES ZYCIA
A. WALKA CZŁOWIEKA o BYT
B. POKARM JAKO ŚRODEK PRZETRWANIA
C ODŻYWIANIE JAKO PKOCES CIAŁA
D. ETAPY ROZWOJU ODŻYWIANIA CZŁOWIEKA
E. ZMYSŁ SMAKU

2. HISTORIA KUCHNI
A. STAROŻYTNI PRZY STOLE
B. KUCHNIA ŚREDNIOWIECZNA
. C RENESANSOWE i BAROKOWE GARNKI
D. KUCHNIA EPOKI REWOLUCJI, PRZEMYSŁU I WOJEN. E KUCHNIA NOWOCZESNA I WSPÓŁCZESNA

3. OWOCE LASÓW I ŁOWÓW
A. SMAK OGNIA
B. ZBIERACTWO
C MlODOBRANlE
D. RYBOŁÓWSTWO
E ŁOWIECTWO

4. PASTERSTWO I HODOWLA
A. MYŚUWI PASTERZAMl
B. HODOWCY
C UDOMOWIONE ZWIERZEJA
D. MIESO
E MLEKO i JAJKA

5. ROLNICTWO
A. U POCZATKÓW
B. ROZWÓJ TECHNIKl ROLNEJ
C CZŁOWIEK PRACUJĄCY NA ROLI
D. ROLNICTWO A EKONOMIA

6. CHLEB POWSZEDNI
A. POŚRÓD ZBÓŻ
. B. HlSTORIA CHLEBA
C CHLEB i JEGO RODZAJE
D. SPOŁECZNA OBECNOŚĆ CHLEBA
E RYŻ POWSZEDNI

7. PIKANTNE DODATKI
A. PRZYPRAWY i ICH RODZAJE
B. SÓL
C. CUKIER
D. PRZYPRAWY POSPOLITE
E LUKSUSOWE PRZYPRAWY

8. UŻYWKI
A. HERBATA
B. KAWA
C KAKAO - CZEKOLADA
D. NIKOTYNA
E NARKOTYKI

9. WARZYWA I OWOCE
A. OCRODY - MIEJSCE SPOTKANIA CZŁOWIEKA Z ROŚLINAMI
B. OWOCE
C WARZYWA
D. ZlEMNlAK I BULWY

10. GOSPODAROWANIE JEDZENIEM
A. EKONOMIA SPOŻYWCZA
B. MASOWE ŻYWIENIE
C EKSPERYMENTOWANIE z JEDZENIEM

11. BY UGASIĆ PRAGNIENIE
A. WODA
B. Piwo
C. WlNO
D. ALKOHOLE MOCNE
E NAPOJE BEZALKOHOLOWE

12.GŁOD
A. ODCZUCIE GŁODU
B. STATYSTYKA i CEOGRAFIA GŁODU
C PRZYCZYNY GŁODU
D. TROSKA o NAKARMIENIE GŁODNYCH

13. STÓŁ I RYTUAŁ
A. RYTUAŁ STOŁU
B. STÓŁ ŚWIATECZNY
C STÓŁ RÓŻNIC SPOŁECZNYCH
D. STÓŁ BIEDOTY
E GOŚCINNOŚĆ

14. STÓŁ RELIGIJNY
A. OHIARY POKARMOWE
B. OFIARY z LUDZI
C KANIBALIZM
D. EUCHARYSTIA
E RELIGIJNE PRZEPISY POKARMOWE

15. KONSUMIZM I OBZARSTWO
A. OBŻARSTWO i NADKONSUMPCJA
B. JEDZENIE LUKSUSOWE
C WYWOŁYWANIE SZTUCZNYCH POTRZEB
D. OCENA NADAPETYTU

16. WEGETARIANIZM
A. HlSTORlA WEGETARIANIZMU
B. PRZYCZYNY WEGETARIANIZMU
C UCIECZKA OD BAKBARZYŃSTWA
D. WEGETARIANIZM REUGIJNY

17. UMIARKOWANIE W JEDZENIU I PICIU
A. POSTY I ICH ZNACZENIE
B. ETYKA UMIARU
C UMIAR ZDROWOTNY
D. UMIAR EKOLOGICZNY
E POMOC INNYM JAKO MOTYW WSTRZEMIĘŹLIWOŚCI