pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów

Dane szczegółowe:
Wydawca: POLTEXT
Rok wyd.: 2014
Oprawa: twarda
Ilość stron: 396 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788375613933
ISBN: 978-83-7561-393-3
Data: 2014-06-23
pozycja niedostępna

Opis podręcznika:

Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania. Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).

Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.

Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.

Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego.

Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.

Podręcznik „Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów” - oprawa twarda - Wydawca: POLTEXT.