Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów
Anna Sancewicz-Kliś
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | POLTEXT |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 396 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788375613933 |
ISBN: | 978-83-7561-393-3 |
Data: | 2014-06-23 |
Opis podręcznika:
Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania. Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.
Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.
Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego.
Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.
Podręcznik „Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów” - oprawa twarda - Wydawca: POLTEXT.