Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Marginesy |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788366140295 |
ISBN: | 978-83-6614-029-5 |
Data: | 2019-04-05 |
Opis książki:
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem. W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy - od śniadań do słodkości - są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma ?Moderna Läkare? oraz pisała artykuły popularnonaukowe.
Książka "Jedzenie. Mity i nauka" - Frida Duell - oprawa twarda - Wydawnictwo Marginesy. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2019 r. Cena 35.20 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.