pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych

Autor książki:

Ewa Kopczyńska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 300 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788323350569
ISBN: 978-83-2335-056-9
Data: 2022-01-10
35.32 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany. Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory - ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami. Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH

Książka "Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych" - Ewa Kopczyńska - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. Książka posiada 300 stron i została wydana w 2021 r. Cena 35.32 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.