pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Jedz zielone

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo M
Rok wyd.: 2019
Oprawa: miękka
Ilość stron: 256 s.
Wymiar: 165x220 mm
EAN: 9788380212206
ISBN: 978-83-8021-220-6
Data: 2019-03-06
WYPRZEDAŻ NA KONIEC ROKU! 26.37 zł  26.26 
Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 26.37 zł
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków.

Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego wiele osób, a zwłaszcza dzieci, ma "alergię". Jedzenie warzyw kojarzymy też zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe "pole rażenia". Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą. I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.

Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania. Z książki dowiemy się jakie warzywa spożywać w poszczególnych miesiącach roku. Jak je przechowywać i przygotowywać, by wydobyć jak najwięcej z ich zdrowotnego potencjału. Autorka pokazuje również, w jaki sposób wprowadzić je do swojej diety w celu poprawy samopoczucia oraz zapobiegania poważniejszym dolegliwościom w przyszłości. Ostrzega również, kiedy spożywanie niektórych roślin może osłabiać lub wzmacniać działanie przyjmowanych przez nas leków.

Paula Kraśniewska w blisko 90 przepisach pokazuje, że zielone warzywa i przyprawy mogą przybrać postać smakowitych i sycących dań. Przełamuje stereotypy związane z ich właściwościami, smakiem i wyniesionym z domu rodzinnego sposobem przyrządzania.

Książka "Jedz zielone" - Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska - oprawa miękka - Wydawnictwo M. Książka posiada 256 stron i została wydana w 2019 r. Cena 26.26 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.