Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wyd.: | 1997 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 285 s. |
Wymiar: | 160x240 mm |
EAN: | 9788309016854 |
ISBN: | 83-0901-685-9 |
Data: | 2009-05-13 |
Opis książki:
Książka ta stanowi pierwszą monografię, w języku polskim, o jęczmieniu, o jego chemii i technologii oraz możliwościach wykorzystaniu w żywieniu człowieka. Została ona podzielona na cztery główne części. Pierwszą z nich stanowią przyrodniczo- rolnicze podstawy uprawy oraz morfologia i anatomia jęczmienia. Druga część dotyczy składu chemicznego ziarna jęczmienia, zawiera unikalny rozdział o związkach fenolowych ziarna. W trzeciej części umieszczono aspekty profilaktyczne oraz żywieniowe ziarna jęczmienia i jego przetworów, zaś w czwartej- przedstawiono współczesne możliwości wykorzystania tego zboża.
Książka "Jęczmień. Chemia i technologia" - Henryk Gąsiorowski - oprawa miękka - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 285 stron i została wydana w 1997 r.