Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | HANAMI |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 320 s. |
Wymiar: | 170x245 mm |
EAN: | 9788360740781 |
ISBN: | 978-83-6074-078-1 |
Data: | 2013-05-15 |
55.91
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 1-3 dni
×
Opis książki:
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni. Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych. Magdalena Tomaszewska-Bolałek japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja.Książka "Japońskie słodycze" - Magdalena Tomaszewska-Bolałek - oprawa twarda - Wydawnictwo HANAMI. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2013 r. Cena 55.91 zł. Zapraszamy na zakupy!