Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Japonica |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 280 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788394587130 |
ISBN: | 978-83-945871-3-0 |
Data: | 2020-07-21 |
Opis książki:
Przysłowie mówi, że japońska kultura kulinarna jest "smakiem kształtów" (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje dań japońskich (moritsuke) to niemal artystyczne impresje, przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym rolę równorzędną do obrazów odgrywa pusta przestrzeń.Na naszym rynku wydawniczym nareszcie pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), lecz także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc o kuchni arystokracji dworskiej, o kuchni samurajów, o kuchni mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo oraz zielona herbata. Dowiemy się, na czym polega kuchnia odświętna, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
Książka "Japońska kultura kulinarna" - Iwona Kordzińska-Nawrocka - oprawa miękka - Wydawnictwo Japonica. Książka posiada 280 stron i została wydana w 2020 r.