Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | TRIO |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 304 s. |
Wymiar: | 167x240 mm |
EAN: | 9788374361712 |
ISBN: | 978-83-7436-171-2 |
Data: | 2008-11-13 |
Opis książki:
W kuchni japońskiej szczególną rolę odgrywa odpowiednia prezentacja i oprawa potraw, jedzenie jest bowiem dla Japończyków doświadczeniem nie tylko kulinarnym, ale i estetycznym. Jak mówi przysłowie, japońska kultura kulinarna jest "smakiem kształtów" (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje potraw japońskich (moritsuke) to niemalże artystyczne impresje przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym pusta przestrzeń odgrywa równorzędną rolę. Br> Wreszcie na naszym rynku wydawniczym pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), ale także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc i o kuchni arystokracji dworskiej, i samurajów, i mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo i zielona herbata. Dowiemy się, czym jest odświętna kuchnia, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
Książka "Japońska kultura kulinarna" - Iwona Kordzińska-Nawrocka - oprawa miękka - Wydawnictwo TRIO. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2008 r.