Jak smakuje rok. 103 autorskie przepisy w zgodzie z naturą
Marcin Molik
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zwierciadło |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 288 s. |
Wymiar: | 165x220 mm |
EAN: | 9788381321211 |
ISBN: | 978-83-8132-121-1 |
Data: | 2019-09-10 |
Opis książki:
Pory roku są bardzo różne, i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej?
A jeśli już - czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść?
Książka "Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima" pomoże Ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura.
Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów.
Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko - na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, zapewniają zupełnie nowe smaki i potrawy,
W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki? kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko - nawet coś na deser!
O autorze:
O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków.
Konsultacje:
Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek "kobiety bez diety". Prowadzi audycję "Z gruszki i z pietruszki" w Radio Kolor.
Aleksandra Błędowska - absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.
Książka "Jak smakuje rok. 103 autorskie przepisy w zgodzie z naturą" - Marcin Molik - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Zwierciadło. Książka posiada 288 stron i została wydana w 2019 r. Cena 25.75 zł. Zapraszamy na zakupy!