pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Jak dawniej jadano

Autor książki:

Andrzej Fiedoruk

Dane szczegółowe:
Wydawca: RM
Rok wyd.: 2024
Oprawa: miękka
Ilość stron: 432 s.
Wymiar: 140x205 mm
EAN: 9788381518949
ISBN: 978-83-8151-894-9
Data:2024-08-30
Cena wydawcy: 54.99 zł zapowiedź

Opis książki:

W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.

To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.

Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej.

Andrzej Fiedoruk - socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza publicysty, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.

Książka "Jak dawniej jadano" - Andrzej Fiedoruk - oprawa miękka - Wydawnictwo RM. Książka posiada 432 stron i została wydana w 2024 r.