Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Buchmann |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | Miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 190x240 mm |
EAN: | 9788328058385 |
ISBN: | 978-83-2805-838-5 |
Data: | 2018-10-02 |
Opis książki:
Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej.
Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje - no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek - można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.
Jajko to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół - kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój?
Książka "Jajko" - Katarzyna Pilitowska, Zofia Pilitowska - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Buchmann. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2018 r.