Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Olesiejuk |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 128 s. |
Wymiar: | 180x225 mm |
EAN: | 9788378446774 |
ISBN: | 978-83-7844-677-4 |
Data: | 2012-10-25 |
Opis książki:
Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku lekko porowata powierzchnia. Cienka lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze niedrogie idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne różnorodne i lekkostrawne. Smażone gotowane na twardo i miękko w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane w koszulkach w skorupce lub miseczce - jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw jak m.in. makarony placki tarty warzywne omlety naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy creme patissiere zabajone lody musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka początkowo pawie które mają smak nieco słodszy od innych.... Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu nie tylko ze względu na ich domowe konotacje ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności.
Książka "Jajka. 50 łatwych przepisów" - Mariagrazia Villa, Mario Grazia - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2012 r.