Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej
Aldona Michalak, Marta Kotomska, Roman Danielewicz
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 180 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788320059342 |
ISBN: | 978-83-2005-934-2 |
Data: | 2020-02-18 |
Opis książki:
Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce.
W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych.
Szczegółowo omówiono:
stosowany sprzęt i instrumentarium,
sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym,
opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia,
podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów,
aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym.
Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej.
Książka "Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej" - Aldona Michalak, Marta Kotomska, Roman Danielewicz (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 180 stron i została wydana w 2020 r. Cena 90.12 zł. Zapraszamy na zakupy!