Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Graf-ika |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 482 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788361889656 |
ISBN: | 978-83-61889-65-6 |
Data: | 2013-04-02 |
Opis książki:
I Kraków miał swoją popularną autorkę. ?Kurier Warszawski", ten sam, który pisał pochlebnie o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, w 1892 r. informował czytelników: ?Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło 365 obiadów wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich". Autorką książki była Maria Gruszecka. W informacji o nowej książce pisano, zgodnie z nowymi tendencjami, że ?zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej". Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.*) * Fragment książki ?W kuchni babci i wnuczki" autorstwa Barbary Adamczewskiej, Beaty Mellerowej Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. Babcin dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę.
Książka "Ilustrowany Kucharz Krakowski" - Maria Gruszecka - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 482 stron i została wydana w 2013 r.