Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał
Barbara Czaykowska-Kłoś
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bernardinum |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 71 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788378238812 |
ISBN: | 978-83-7823-881-2 |
Data: | 2016-12-30 |
Opis książki:
Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, zabiegani i często gubimy magię świąt Bożego Narodzenia. Kupujemy, sprzątamy, gotujemy... Wszystko naraz i na ostatnią chwilę... A potem, w tym bogactwie rzeczy i jedzenia, siedzimy tak zmęczeni, że o awanturę nietrudno. Takie doświadczenia powodują, że - zamiast czekać z utęsknieniem na kolejne święta - wzdrygamy się na myśl o tak wyczerpującym obowiązku. Buntujemy się przed tradycją dwunastu potraw i idziemy do restauracji albo wręcz uciekamy z domu na wakacje... Byle dalej.
Tymczasem potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik - im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni.
Ta praktyczna publikacja zawierająca 40 przepisów na potrawy przyrządzane na wigilijny stół, Boże Narodzenie i w czasie karnawału, nie tylko podpowie wiele ciekawych, sprawdzonych receptur, ale także bezstresowo przeprowadzi przez ten szczególny czas w roku stanowiący kulinarne i organizacyjne wyzwanie dla niejednej pani domu.
W „Historiach świątecznych” znajdziemy tradycyjną polską kuchnię, w której królują zapachy miodu, czekolady i przypraw, a także receptę na to, jak - mimo natłoku obowiązków - cieszyć się przygotowaniami do tych najcudowniejszych dni w roku.
Książka "Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał" - Barbara Czaykowska-Kłoś - oprawa miękka - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 71 stron i została wydana w 2016 r.