Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Carta Blanca |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 200 s. |
Wymiar: | 205x240 mm |
EAN: | 9788377052136 |
ISBN: | 978-83-7705-213-6 |
Data: | 2013-10-07 |
Opis książki:
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji? Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Książka "Historia smaku" - Bryan Bruce - oprawa twarda - Wydawnictwo Carta Blanca. Książka posiada 200 stron i została wydana w 2012 r.