pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 296 s.
Wymiar: 165x205 mm
EAN: 9788301216177
ISBN: 978-83-0121-617-7
Data: 2021-02-02
67.01 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Historia olskiego smaku opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.

Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.

Książka "Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje" - Maja Łozińska, Jan Łoziński - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 296 stron i została wydana w 2021 r. Cena 67.01 zł. Zapraszamy na zakupy!