Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Stowarzyszenie Dorzecze |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 224 s. |
EAN: | 9788364319006 |
ISBN: | 978-83-6431-900-6 |
Data: | 2019-02-05 |
Opis książki:
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju.
Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło "Historia podlaskich smaków" to najbardziej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy doskonale nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie strawy, lecz przede wszystkim element kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc dobrze poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur obowiązkowych."
Robert Makłowicz
Książka "Historia podlaskich smaków" - Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo Stowarzyszenie Dorzecze. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2018 r.