Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | WAB |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 672 s. |
Wymiar: | 142x202 mm |
EAN: | 9788328020399 |
ISBN: | 978-83-2802-039-9 |
Data: | 2015-03-12 |
pozycja niedostępna
×
Opis książki:
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z "moralną" historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.
Książka "Historia naturalna i moralna jedzenia" - Maguelonne Toussaint-Samat - oprawa miękka - Wydawnictwo WAB. Książka posiada 672 stron i została wydana w 2015 r.