pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Autor książki:

Luca Cesari

Dane szczegółowe:
Wydawca: ZNAK
Rok wyd.: 2022
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 304 s.
Wymiar: 144x205 mm
EAN: 9788324084159
ISBN: 978-83-2408-415-9
Data: 2022-06-01
Cena wydawcy: 49.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka". Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej. Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk. Palce lizać! Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina. "Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni". Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim

Książka "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary" - Luca Cesari - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2022 r.