Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Aletheia |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 478 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788362858569 |
ISBN: | 978-83-6285-856-9 |
Data: | 2014-05-23 |
Opis książki:
Reay Tannahill (1929?2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała ?Historią kuchni? badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła ?człowiek jest tym, co je? nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny. Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu?) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Książka "Historia kuchni" - Reay Tannahill - oprawa miękka - Wydawnictwo Aletheia. Książka posiada 478 stron i została wydana w 2014 r. Cena 54.06 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.