Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - od starożytności do współczesności
Andrzej Fiedoruk
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | SBM |
Rok wyd.: | 2024 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 304 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788383481852 |
ISBN: | 978-83-8348-185-2 |
Data: | 2024-03-07 |
Opis książki:
Armia maszeruje na brzuchu - w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni - w dosłownym tego słowa znaczeniu - od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Książka "Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - od starożytności do współczesności" - Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo SBM. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2024 r. Cena 35.94 zł. Zapraszamy na zakupy!