pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - od starożytności do współczesności

Autor książki:

Andrzej Fiedoruk

Dane szczegółowe:
Wydawca: SBM
Rok wyd.: 2024
Oprawa: twarda
Ilość stron: 304 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788383481852
ISBN: 978-83-8348-185-2
Data: 2024-03-07
36.34 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Armia maszeruje na brzuchu - w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni - w dosłownym tego słowa znaczeniu - od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.

W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.

Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Książka "Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata - od starożytności do współczesności" - Andrzej Fiedoruk - oprawa twarda - Wydawnictwo SBM. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2024 r. Cena 36.34 zł. Zapraszamy na zakupy!