Historia karczmy. O prawie propinacji w dawnej Polsce
Michał Bobrzyński
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Cztery Strony |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 118 s. |
Wymiar: | 145x207 mm |
EAN: | 9788365137142 |
ISBN: | 978-83-6513-714-2 |
Data: | 2016-05-19 |
Opis książki:
Z historią karczmy i połączonego z nią prawa propinacji wiążą się nieodłącznie kwestie ekonomiczne, społeczne i socjalne społeczeństwa polskiego oraz jego przeobrażenia na przestrzeni dziejów. Zmieniały się epoki, zmieniali się właściciele karczm. Stały i pewny był tylko dochód z handlu trunkami. Do kogoś innego należały karczmy od czasów najdawniejszych do połowy XIII wieku, do kogoś innego w średniowieczu do końca XV wieku, a jeszcze do kogoś innego w czasach nowożytnych. Publikacja w syntetyczny i przystępny sposób przybliża jak rodziło się i przeobrażało prawo propinacji, czyli prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu w Polsce.
Michał Bobrzyński (1849-1935) - wybitny historyk i polityk, profesor historii prawa polskiego i niemieckiego na Uniwersytecie Jagiellońskim, współtwórca krakowskiej szkoły historycznej. Między innymi w 1878 wydał dwutomowe Dzieje Polski w zarysie, które wywołały w środowisku naukowym wielki rezonans. Pracę naukową dzielił Bobrzyński z działalnością polityczno-społeczną. W latach 1885-1908 był posłem do Sejmu Krajowego, jak też członkiem austriackiej Rady Państwa. W roku 1891 zreformował galicyjskie szkolnictwo, jako wiceprezes Rady Szkolnej Krajowej. W 1908 objął namiestnikostwo Galicji i pełnił tę funkcję do 1913 roku. Po zakończeniu Wielkiej Wojny wyjechał do Wielkopolski, gdzie poświęcił się całkowicie pracy publicystycznej. Zmarł w Poznaniu.
Książka "Historia karczmy. O prawie propinacji w dawnej Polsce" - Michał Bobrzyński - oprawa miękka - Wydawnictwo Cztery Strony. Książka posiada 118 stron i została wydana w 2016 r.