Historia Irlandii. Aspekt kulinarny
Andrzej K. Kuropatnicki, Marzena Keating, Paweł Hamera
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie |
Rok wyd.: | 2024 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 432 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788368020977 |
ISBN: | 978-83-68020-97-7 |
Data: | 2024-11-08 |
Opis książki:
Monografia jest pierwszym polskim opracowaniem historii Irlandii, uwzględniającym aspekty kulinarne oraz opisującym tradycje związane z uprawą i spożywaniem żywności. W całej swojej historii jedzenie w Irlandii było kształtowane przez wiele czynników, w tym geografię, klimat, religię i politykę, a także inne kultury i kuchnie. Pomimo licznych zmian i wstrząsów, których Irlandia doświadczyła na przestrzeni wieków, jej tradycje żywieniowe przetrwały, a dzisiaj kuchnia irlandzka jest znana na całym świecie ze swojej jakości, smaku i różnorodności.
Książka "Historia Irlandii. Aspekt kulinarny" - Andrzej K. Kuropatnicki, Marzena Keating, Paweł Hamera - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Książka posiada 432 stron i została wydana w 2024 r. Cena 60.00 zł. Zapraszamy na zakupy!