Hildegardowa Kuchnia Polska
Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Polskie Centrum św. Hildegardy |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 512 s. |
Wymiar: | 247x156 mm |
EAN: | 9788361046462 |
ISBN: | 978-83-6104-646-2 |
Data: | 2023-04-28 |
Opis książki:
Słynne Hipokratesowe zdanie: Niech twoje pożywienie będzie twoim lekarstwem, a twoje lekarstwo niech będzie pożywieniem to nic innego jak postulat zdrowego, racjonalnego odżywiania. () Szesnaście wieków po Hipokratesie, w dojrzałym średniowieczu, ciesząca się sławą niemieckiej Sybilli i prorokini św. Hildegarda z Bingen przeniknęła i opisała tajemnice stworzenia, których wykorzystanie w praktyce pozwala postulat Hipokratesa realizować w sposób dosłowny.
Na ponad 500 stronach książki czytelnik znajdzie wiadomości niezbędne do prowadzenia kuchni zgodnie z Hildegardową szkołą zdrowego odżywiania, uwzględniające uwarunkowania polskiej tradycji kulinarnej: wiadomości ogólne, opisy produktów spożywczych (również tych problematycznych i ich zamienniki), zasady spożywania posiłków, racjonalne jadłospisy i rygorystyczne wersje diety, propozycje menu okolicznościowych, kuchenną apteczkę, a przede wszystkim mnóstwo przepisów na smaczne, proste dania. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją przy czym nie są to fotografie studyjne a każda z potraw na zdjęciu jest wykonana przez autorki książki.
Połączenie teorii i praktyki, wiedzy i doświadczenia autorek, tradycyjnej polskiej kuchni z zasadami diety według św. Hildegardy czyni z Hildegardowej kuchni polskiej wyjątkowe, pięknie ilustrowane, praktyczne kompendium i książkę kucharską jedyną w swoim rodzaju.
Książka "Hildegardowa Kuchnia Polska" - Alfreda Walkowska, Katarzyna i Lidia Walkowskie - oprawa twarda - Wydawnictwo Polskie Centrum św. Hildegardy. Książka posiada 512 stron i została wydana w 2022 r.