Herito 45. Europa od kuchni
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Międzynarodowe Centrum Kultury |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 160 s. |
Wymiar: | 23.6x29 mm |
EAN: | 9772082310025 |
ISBN: | 2082-310X-45/2022 |
Data: | 2022-03-31 |
Opis książki:
Czy pierogi, bigos, zwykły burak to elementy naszego dziedzictwa kulturowego? Oczywiście, że tak. „Na naszych stołach i w jadłospisach odbija się cała historia, jaka przetoczyła się przez kontynent, i zmiany kulturowe, które się na nim dokonały” – pisze we wstępie prof. Jacek Purchla. Ziemniaczane dekrety Fryderyka II Wielkiego miały takie samo znaczenie dla naszego dziedzictwa jak turecka ekspansja na Bałkanach. W tekście otwierającym najnowszy numer „HERITO” Robert Makłowicz pisze: „jeśli do słowiańskiej kuchni, wiejskiej czy pasterskiej, dodamy madziarski twist i dołożymy Śródziemnomorze z odrobiną osmańskiej słodyczy, to na talerzu o średnicy może tysiąca kilometrów dostaniemy cały wspaniały świat”. Przyrządzamy historię wołowiny, buraka i ziemniaka, degustujemy wina Europy, przyglądamy się smakom i zapachom Bałkanów, bierzemy łyk mleka. Zapraszamy do buszowania po środkowoeuropejskim stole.
Książka "Herito 45. Europa od kuchni" - praca zbiorowa - oprawa miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Międzynarodowe Centrum Kultury. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2022 r.